ЗА РЕЦЕПТОМ ІЗ КНИГИ
ПЕЧИВО "БАТОНЧИКИ"
Жоден
святковий стіл не обходиться без печива або тістечок, а найсмачніший сніданок,
обід або вечеря буде неповним без солодкого.
Зовнішній вигляд,
форма печива багато в чому залежить від фантазії господині. Одна господиня
розкачає корж з пісочного тіста, спече, смаже кремом – тістечко готово, а інша
додасть в тісто горіхи, лимонну або апельсинову цедру, з’єднає два види тіста – і виходить щось
незвичайне.
А ми пропонуємо
вам потішити свою родину печивом «Батончики» за рецептом із книги «Кулінарні
секрети сестри Ольги».
(Приготувала
бібліотекар Тарадай Ольга)
Тісто: 300 г
борошна, 250 г маргарину, 3 варені жовтки, 1 ст. води, 1 ст. ложка оцту.
Для
обкачування тістечок: 100 гр. цукру пудри, 1 ст. ложка какао.
До
просіяного борошна натираємо на грубій терці маргарин, додаємо перетерті через
сито варені жовтки і все добре перемішуємо. Після цього додаємо оцет, воду і
замішуємо тісто. Ділимо його на три частини. З кожної частини формуємо на
стільниці ковбаску діаметром 3 см і нарізаємо її на частинки довжиною 7 – 8 см.
Батончики випікаємо в добре нагрітій печі. Гарячі тістечка обкачуємо в суміші з
цукру – пудри та какао. Готові батончики складаємо на дощечку до остигання.
Тільки після цього їх можна поскладати у посуд, в якому вони будуть
зберігатися.
Варені
жовтки до тіста використовують холодними.
Кулінарні
секрети сестри Ольги. – Львів: Свічадо, 2012. – 128 с.
****** ******
Хліб і сіль в українській хаті завжди були символом гостинності. А
найсмачніший хліб пекли тільки вручну, з гарним настроєм, добрими руками і кожна господиня вкладала в
нього свою душу. Домашній хліб був по-особливому святково рум'яним і запашним,
наповненим силою безкрайніх українських полів. Тож пропонуємо вам власноруч
випекти хліб за одним із рецептів книги «Чарівна енциклопедія випічки».
Хліб на капустяному листі по – словацьки
(Приготувала
бібліотекар Тарадай Ольга)
600 г
пшеничного борошна, 400 г води, 30 г дріжджів, 8 капустяних листів, сіль.
З води, дріжджів
і невеликої кількості борошна розвести опару, потім додати решту борошна і
замісити тісто, яке поставити в тепле місце, щоб підійшло. Готове тісто
розділити на чотири частини, скачати невеликі буханці, покласти їх на капустяні
листи й залишити на кілька хвилин підійти. Після цього випікати в гарячій
духовці до утворення рум’яної
кірочки.
Чарівна
енциклопедія випічки [Текст]: 100 найкращих рецептів для початківців і
професіоналів. – Донецьк: ТОВ ВКФ «БАО», 2006. – 384 с.
****** ******
СМАЧНА СТРАВА ОСІННЬОГО СТОЛУ.
Солодкий перець є національною стравою молдавської і румунської кухні, але тим не
менше, і в нашій країні воно вельми популярне. Пропоную рецепт перцю, фаршированого м`ясом і
рисом. (Підготувала Ірина Суворова)
Нам потрібно:
600г перцю, 300г м`якоті говядини,
свинини, 2 невеличкі цибулинки, 1 стакан води, 100г рису, 200г томатного соусу,
100г сметани, молотий перець, зелень і сіль.
Одинакові по
формі і розміру стручки перцю підготувати до фарширування: надрізати широку
частину у вигляді кришечки, видалити стержень з зернятками. Потім положити
стручки на 2 хвилини в киплячу воду, відкинути на сито і наповнити фаршом.
Після наповнення вкладаємо у каструлю. Заливаємо водою і тушимо під кришкою при
слабому кипінні приблизно час. Далі добавляємо томатний соус, сметану і варимо
ще приблизно пів години. Подавати до столу з дрібно нарізаною зеленню. Для
приготування фаршу м`ясо і
цибулю двічі пропустити через м`ясорубку,
посолити, поперчити, добавити відварений
до напівготовності рис і перемішати.
Фаршировані перці готові! Найсмачніше
подавати фарширований перець зі свіжою зеленню і сметаною.
Губа , Н. Для вас, хозяйки [Текст]
/Н.И. Губа,Л.П,Боровик. - К: Реклама, 1988. – 208с.: іл.
****** ******
Оладки з кабачків
– страва нескладна в приготуванні, але дуже смачна, а тому і досить популярна.
Крім того, кабачки містять корисну клітковину, тому страви з них –
малокалорійні.
Кабачкові
оладки рецепт по справжньому літній. В цю пору коли кабачки на всіх прилавках
магазинів, а в деяких господинь і на грядках хоч раз на столі мають бути
кабачкові оладки або як їх ще називають кабачкові деруни.
Рецепт
доволі простий, тут головне знати декілька секретів, які я вам відкрию нижче.
Приготування:
Молодий
кабачок почистити, потерти на бурякову терку. Вбити сире яйце, додати 2-3 ст.
ложки борошна, посолити. Перемішати й викладати ложкою на гарячу сковорідку.
Смажити можна на олії чи топленому маслі
Чим хата багата[ Текст]: рецепти / Ірен Фурманова та ін. – вид.2-ге,стереотип.
- К: Урожай, 1993. –256с.
****** ******
ШВИДКО ТА СМАЧНО
Сирна запіканка - це дуже популярна страва. Її
легко і швидко приготувати з підручних продуктів. Вона є прекрасним варіантом
як для сніданку, так і для перекусу або навіть пізньої вечері, адже вона дуже
легка і не містить борошна.
(Приготувала провідний бібліотекар Ольга Бондарчук).
Нам знадобиться:
Сир кисломолочний - 500 г
Панірувальні сухарі – 1 ст. ложка
Курячі яйця – 2 шт.
Цукор – 3 ст. ложки
Сметани – 5 ст. ложок
Ванільний
цукор – 10г
Родзинки – 0,5 склянки
Крупа манна – 2 ст. ложки
Приготування: вимити і залити кип`ятком на 20 хв. родзинки. Добре розім`яти сир, додати збиті з цукром яйця, 2 ст. ложки сметани, манні крупи, ванільний цукор. Усе ретельно перемішати, додавши підготовлені родзинки. Дати постояти 20-30 хвилин, щоб крупи набрякли. Викласти сирну масу у змащену маслом і посипану панірувальними сухарями форму, розрівняти поверхню, змастити сметаною й запікати в розігрітій духовці (150-180 градусів) 45-60 хвилин. Можна ще додати у запіканку варення. Подавати зі сметаною або вершками.
Приготування: вимити і залити кип`ятком на 20 хв. родзинки. Добре розім`яти сир, додати збиті з цукром яйця, 2 ст. ложки сметани, манні крупи, ванільний цукор. Усе ретельно перемішати, додавши підготовлені родзинки. Дати постояти 20-30 хвилин, щоб крупи набрякли. Викласти сирну масу у змащену маслом і посипану панірувальними сухарями форму, розрівняти поверхню, змастити сметаною й запікати в розігрітій духовці (150-180 градусів) 45-60 хвилин. Можна ще додати у запіканку варення. Подавати зі сметаною або вершками.
Смачного!
Дівчинка на всі 100% [ Текст] / Уклад.
Н .В. Зотова, Є. О. Житник; заг. ред. та доповнення Є. Житник. – вид. 2-ге,
випр. та доп. - Харків: Школа, 2011. -
320 с.
****** ******
ГОТУЄМО РИБУ
Не
секрет, що від кухні залежить добрий настрій і здоров’я родини, і кожна сучасна
жінка, яка дорожить цим, повинна пам’ятати, що досвід – річ набута, а тому,
користуючись рецептами пропонованої «Практичної кухні», вона неодмінно набуде
його.
(Приготувала бібліотекар Ірина Крук)
(Приготувала бібліотекар Ірина Крук)
ФАРШИРОВАНИЙ ЩУПАК
Рибину почистити і промити в холодній воді. Підрізати шкіру біля голови і обережно зняти її, при потребі підрізати ножем, хвіст залишити. М'ясо відділити від костей, перемолоти, додати вимочену у молоці булку, 1 яйце ( на1 кг риби) ,
підтушених на маслі декілька цибулин, зелень , порізану кубиками морквину, сіль, перець і ще раз усе перемолоти. Цією масою начинити шкіру (не надто тісно). Виложити на фольгу лаврове листя на довжину риби, тоді положити рибу і прилаштувати голову, попередньо добре випатрану. Полити олією і соком половини лимона. Добре скріпити фольгу і положити на форму, яку змастити олією. Нагріти духовку і при 160 градусах пекти 1 годину. Розмотувати із фольги тоді, коли вже риба вистигне, прикрасити на свій смак.
Рибину почистити і промити в холодній воді. Підрізати шкіру біля голови і обережно зняти її, при потребі підрізати ножем, хвіст залишити. М'ясо відділити від костей, перемолоти, додати вимочену у молоці булку, 1 яйце ( на
підтушених на маслі декілька цибулин, зелень , порізану кубиками морквину, сіль, перець і ще раз усе перемолоти. Цією масою начинити шкіру (не надто тісно). Виложити на фольгу лаврове листя на довжину риби, тоді положити рибу і прилаштувати голову, попередньо добре випатрану. Полити олією і соком половини лимона. Добре скріпити фольгу і положити на форму, яку змастити олією. Нагріти духовку і при 160 градусах пекти 1 годину. Розмотувати із фольги тоді, коли вже риба вистигне, прикрасити на свій смак.
Франко, О. Практична кухня [Текст] / О. Франко. –
Львів: Каменяр, 1990. – 238 с.
****** ******
КАРТОПЛЯНЕ РОЗМАЇТТЯ
Ви навіть не уявляєте скільки існує
різноманітних смачних картопляних страв! Картопля печена. Картопля розварна.
Картопля смажена і так, і сяк, й отак… Та хіба все перелічиш? А ми пропонуємо
Вам рецепт від відомої письменниці Марії Матіос з книги
«Кулінарні фіглі». (Приготувала бібліотекар Ірина Суворова)КАРТОПЛЯНЕ РОЗМАЇТТЯ
«РОЗТОЦЬКА КАРТОПЛЯ»
1кг дуже- дуже дрібної картоплі, пів
склянки олії, одна-дві головки часнику, одна склянка сметани, сіль, перець,
подрібнений кріп або петрушка.
Приготування:
Вилити у сковорідку олії і нехай закипає.
А тим часом ретельно миємо картопельку, протираємо насухо й кидаємо в киплячу олію. Зверху присолити, поперчити і наглухо закриваємо кришкою. Хвилин через 5-7,не знімаючи кришки, від усієї душі «перетрусити» її і знову ставимо на вогонь. А через 5-7 хвилин знову «трусимо». Одним словом, за півгодини маємо картоплю з підрум`яненою шкіркою. Та поки картопля «доходить», ці півгодини готуємо часникову саламаху (від якої залежить смак страви). Саламаха: потовчена і підсолена головка-дві часнику, збита зі сметаною і подрібненим кропом або петрушкою. Отже, беріть глибоку тарілку, в ній рум`яна картопля, а зверху – біла гора часникової саламахи.
Усі подані в книзі рецепти – недорогі і розраховані на щоденну сімейну кухню.
Насолоджуйтеся смаком українського слова і українських страв від Марії Матіос!
Матіос, М. Кулінарні фіглі
[Текст] / М. Матіос. - Львів: ЛА «Піраміда», 2009. –
208с.: іл.
****** ******
ДЕГУСТУЄМО КЕКСИ
Мабуть вже
традиційним смаколиком до кави або чаю для більшості з нас стали кекси. На сьогодні є безліч рецептів приготування цієї
солодкої випічки: з додаванням горіхів, родзинок, цукатів чи шоколаду - тут усе
залежить від Ваших смакових вподобань. Також кекси різняться своїми формами та
розмірами.
А ось такий
рецепт із книги обрала бібліотекар Ольга Тарадай.
КЕКС МАРМУРОВИЙ
Тісто:
1 кг борошна,
35 г дріжджів,
1 чайна ложка солі,
150 – 170 г цукру,
200 г масла,
1 пакет (10 г) ванільного цукру,
3 ст. ложки коньяку,
1 чайна ложка лимонної цедри,
280 – 300 г молока.
Начинка:
1 склянка нарізаних горіхів,
2 чайні ложки какао,
150 г родзинок,
100 г цукру,
100 г масла, цукрова пудра.
Тісто:
1 кг борошна,
35 г дріжджів,
1 чайна ложка солі,
150 – 170 г цукру,
200 г масла,
1 пакет (10 г) ванільного цукру,
3 ст. ложки коньяку,
1 чайна ложка лимонної цедри,
280 – 300 г молока.
Начинка:
1 склянка нарізаних горіхів,
2 чайні ложки какао,
150 г родзинок,
100 г цукру,
100 г масла, цукрова пудра.
Приготування:
Дріжджі пресовані розчинити в теплому молоці. Борошно просіяти, додати сіль, цукор, ванільний цукор, яйця, лимонну цедру, коньяк, вилити дріжджі, решту молока і місити тісто. Наприкінці додати розтоплене масло і ретельно вимісити, щоб тісто не прилипало до рук. Накрити і поставити в тепле місце на 50 – 60 хв., перемісити і поставити ще на 25 – 30 хв.
Поділити тісто на дві частини (з розрахунку на два кекси), кожну поділити на маленькі шматочки і розкачати їх до товщини 3 – 5 мм. Змастити шматочки тіста начинкою і скласти шарами в змащену олією форму начинкою догори (кілька шматочків залишити
Дріжджі пресовані розчинити в теплому молоці. Борошно просіяти, додати сіль, цукор, ванільний цукор, яйця, лимонну цедру, коньяк, вилити дріжджі, решту молока і місити тісто. Наприкінці додати розтоплене масло і ретельно вимісити, щоб тісто не прилипало до рук. Накрити і поставити в тепле місце на 50 – 60 хв., перемісити і поставити ще на 25 – 30 хв.
Поділити тісто на дві частини (з розрахунку на два кекси), кожну поділити на маленькі шматочки і розкачати їх до товщини 3 – 5 мм. Змастити шматочки тіста начинкою і скласти шарами в змащену олією форму начинкою догори (кілька шматочків залишити
не
змащеними і ними закрити верх кекса). Теж саме зробити з другою частиною тіста.
Накрити і дати підійти протягом 50 – 60 хв. Випікати протягом 28 – 30 хв. при температурі 200 – 210°С.
Готові вироби викласти на дерев’яну дошку і гарячими посипати цукровою пудрою.
Приготування начинки: родзинки запарити, масло розтопити. Цукор перемішати з какао, додати родзинки і розтоплене масло. Всі складники добре перемішати.
Смачного!
Кекс мармуровий [Текст] // Добра кухня. - 2012. - №10. - с. 20.
Чарівна енциклопедія випічки [Текст]: 1000 найкращих рецептів для початківців і професіоналів / ред. С. В. Ковальова, З. В. Нечволода. - Донецьк: ТОВ ВКФ "БАО", 2006. - 384 с.
Готові вироби викласти на дерев’яну дошку і гарячими посипати цукровою пудрою.
Приготування начинки: родзинки запарити, масло розтопити. Цукор перемішати з какао, додати родзинки і розтоплене масло. Всі складники добре перемішати.
Смачного!
Кекс мармуровий [Текст] // Добра кухня. - 2012. - №10. - с. 20.
Чарівна енциклопедія випічки [Текст]: 1000 найкращих рецептів для початківців і професіоналів / ред. С. В. Ковальова, З. В. Нечволода. - Донецьк: ТОВ ВКФ "БАО", 2006. - 384 с.
****** ******
СИРНІ ЧАСТУВАННЯ
Чимало позитивних відгуків про книжку «Кулінарні секрети сестри Ольги».
Надзвичайно прості, смачні у приготуванні страви.
Приготуйте нову страву за рецептом сестри Ольги і на Вашому столі з’явиться новий смаколик, що подарує
радість вашій родині та друзям, а Вам приємність.
Бібліотекар відділу комплектування і обробки літератури
Червоноградської центральної міської бібліотеки Мартинюк Тетяна приготувала сирники, які
надзвичайно смакуватимуть за сніданком з філіжанкою кави.
СИРНИК «ДОБРИЙ»
Тісто: 3 склянки борошна, 250 г
маргарину, 5 жовтків, 2 ½ ст. ложки цукру, 2 ч. ложки порошку до печива.
Сирна
маса: ½ кг сиру, 1 жовток, ½ склянки цукру, 125 г масла, 1 ст. ложка
крохмалю, 1 ст. ложка манної крупи.
Начинка: 1 банка консервованих ананасів
або персиків.
Білкова
піна: 5 білків, 1
склянка цукру.
Пересіюємо борошно разом із порошком до печива і натираємо до нього маргарин на грубій тертці. Далі додаємо жовтки, розтерті з цукром, і продовжуємо сікти ножем. Наприкінці дуже швидко руками замішуємо тісто. Ділимо його на дві частини і одну з них ставимо в морозильну камеру.
Сирну масу готуємо так: сир двічі перемелюємо через м’ясорубку. Розтираємо в макітрі масло, сир, жовток і цукор. Вкінці все ложкою вимішуємо з крохмалем і манкою.
У вистелену промащеним папером бритванку кладемо розкачану частину тіста, на яке вкладаємо сирну масу, а зверху – нарізані консервовані ананаси або персики. Збиваємо білки з цукром на густу піну і рівномірно викладаємо фрукти, а на неї тремо на середній тертці заморожену порцію тіста. Випікаємо сирник у розігрітій печі на помірному вогні протягом 45 хв.
Сирник "Добрий" [Текст] / Кулінарні секрети сестри Ольги. - Львів: Свічадо, 2010 - с. 94
Пересіюємо борошно разом із порошком до печива і натираємо до нього маргарин на грубій тертці. Далі додаємо жовтки, розтерті з цукром, і продовжуємо сікти ножем. Наприкінці дуже швидко руками замішуємо тісто. Ділимо його на дві частини і одну з них ставимо в морозильну камеру.
Сирну масу готуємо так: сир двічі перемелюємо через м’ясорубку. Розтираємо в макітрі масло, сир, жовток і цукор. Вкінці все ложкою вимішуємо з крохмалем і манкою.
У вистелену промащеним папером бритванку кладемо розкачану частину тіста, на яке вкладаємо сирну масу, а зверху – нарізані консервовані ананаси або персики. Збиваємо білки з цукром на густу піну і рівномірно викладаємо фрукти, а на неї тремо на середній тертці заморожену порцію тіста. Випікаємо сирник у розігрітій печі на помірному вогні протягом 45 хв.
Сирник "Добрий" [Текст] / Кулінарні секрети сестри Ольги. - Львів: Свічадо, 2010 - с. 94
ГАРАТАНЕЦЬ
Тісто: 3 склянки борошна, 250г
маргарину, ½ склянки цукру-пудри, 4 жовтки, 2 ст. ложки какао, 2 ч. ложки
порошку до печива, 1 пачка ванільного цукру.
Сирна маса: ½ кг сиру, 4 яйця, 125г
масла, ½ склянки цукру.
Білкова маса: 4 білки, ¾ склянки цукру-пудри.
Білкова маса: 4 білки, ¾ склянки цукру-пудри.
Для змащування: 1 склянка джему
(агрусового, сливового).
Борошно пересіваємо з порошком до печива, натираємо до нього на грубій
терці маргарин, додаємо жовтки, розтерті з цукром, і все разом січемо ножем.
Швидко замішуємо тісто руками і ділимо його на дві частини. До однієї частини
додаємо какао. Після цього ставимо обидві частини на кілька годин у
холодильник.
Сирну масу готуємо так: Сир
перемелюємо через м'ясорубку. Відділяємо жовтки від білків. У макітрі
розтираємо масло, цукор та жовтки. Коли маса буде вже добре розтерта, порціями
додаємо сир і далі розтираємо. Білки (трішки посолити) збиваємо на густу піну,
додаємо до сирної маси і лопаткою легенько круговим рухом все вимішуємо.
У бритванку,
вистелену промащеним папером, викладаємо розкачане біле тісто, при цьому
формуючи невисокі бережки. Змащуємо невеликою кількістю джему (зі слив або
агрусу), зверху викладаємо сирну масу і покриваємо білковою піною (з білків, що
залишилися після замішування тіста). На білкову піну натираємо на грубій терці
тісто з какао і випікаємо в нагрітій до 200° С печі
протягом 50-60 хв.
Гаратанець [Текст] / Кулінарні секрети сестри Ольги. - Львів: Свічадо, 2010 - с. 90
Гаратанець [Текст] / Кулінарні секрети сестри Ольги. - Львів: Свічадо, 2010 - с. 90
****** ******
Яблука помити ( не чистити), обережно ножем або гострою ложкою вибрати серцевину мі наповнити її ягодами з варення. З цукру і2-3 ст. ложок води зварити густий сироп. З білків збити густу піну і поволі,тонким струмочком, влити сироп, не припиняючи збивання. До цієї маси додати цедру з лимона. Яблука викласти на вогнетривкий таріль. змащений вершковим маслом, прикрити піною і посипати горіхами. Випікати в нагрітій духовці ( 180* С ) протягом 30 хв, поки піна не набере золотистого кольору. Яблука подавати на десерт як гарячими. так і холодними.
Цвек, Д. У будні і свята [Текст]: рецепти / Дарія Цвек. // Яблука під піною . - Львів:Каменяр, 1992. –С. 112
СОЛОДКА КОВБАСКА
Чим хата багата[ Текст]: рецепти / Ірен Фурманова та ін. // Солодка ковбаска. - К: Урожай, 1991. – С.94
СОЛОДКА КОВБАСКА (рецепт Тарадай Ольги Іванівни)
300г масла
2 сирі яйця
2-3 ст. ложки какао
5-6 ст. ложок цукру (на смак)
Якщо це літо 1-2 ст. ложки горілки додати до маси.
Печиво порізати ножем на тонкі кусочки. Масло перетерти з цукром, додати яйця, какао , а також добавити подрібнене печиво з крихтами. Все це ретельно перемішати ( можна , але не обов’язково , додати горіхи). Всю масу викласти на целофан, сформувавши у вигляді рулета ( рулет обваляти в дрібних крихтах печива) і виставити на холод. Подавати, нарізавши. як ковбасу.
А які смачні тістечка із вишенькою за рецептом із книги Д. Цвек. В дитинстві мама постійно пекла. Смакота!
ВідповістиВидалитиВірю,що смачно. А як це можна продегустувати?
ВідповістиВидалитиЗавітайте у бібліотеку. Позичте книжку. Ви приготуєте ще більше смакоти!
ВідповістиВидалити