Приготуємо смачно!

ЗА РЕЦЕПТОМ ІЗ КНИГИ 


ПЕЧИВО "БАТОНЧИКИ"
  Жоден святковий стіл не обходиться без печива або тістечок, а найсмачніший сніданок, обід або вечеря буде неповним без солодкого.
  Зовнішній вигляд, форма печива багато в чому залежить від фантазії господині. Одна господиня розкачає корж з пісочного тіста, спече, смаже кремом – тістечко готово, а інша додасть в тісто горіхи, лимонну або апельсинову цедру, зєднає два види тіста – і виходить щось незвичайне.
  А ми пропонуємо вам потішити свою родину печивом «Батончики» за рецептом із книги «Кулінарні секрети сестри Ольги».
(Приготувала бібліотекар Тарадай Ольга)
  Тісто: 300 г борошна, 250 г маргарину, 3 варені жовтки, 1 ст. води, 1 ст. ложка оцту.
Для обкачування тістечок: 100 гр. цукру пудри, 1 ст. ложка какао.
  До просіяного борошна натираємо на грубій терці маргарин, додаємо перетерті через сито варені жовтки і все добре перемішуємо. Після цього додаємо оцет, воду і замішуємо тісто. Ділимо його на три частини. З кожної частини формуємо на стільниці ковбаску діаметром 3 см і нарізаємо її на частинки довжиною 7 – 8 см. Батончики випікаємо в добре нагрітій печі. Гарячі тістечка обкачуємо в суміші з цукру – пудри та какао. Готові батончики складаємо на дощечку до остигання. Тільки після цього їх можна поскладати у посуд, в якому вони будуть зберігатися.
Варені жовтки до тіста використовують холодними.
  Кулінарні секрети сестри Ольги. – Львів: Свічадо, 2012. – 128 с.

****** ****** 

ЗАПАШНИЙ ТА РУМ'ЯНИЙ
  Хліб і сіль в українській хаті завжди були символом гостинності. А найсмачніший хліб пекли тільки вручну, з гарним настроєм,  добрими руками і кожна господиня вкладала в нього свою душу. Домашній хліб був по-особливому святково рум'яним і запашним, наповненим силою безкрайніх українських полів. Тож пропонуємо вам власноруч випекти хліб за одним із рецептів книги «Чарівна енциклопедія випічки».
Хліб на капустяному листі по – словацьки
(Приготувала бібліотекар Тарадай Ольга)
  600 г пшеничного борошна, 400 г води, 30 г дріжджів, 8 капустяних листів, сіль.
  З води, дріжджів і невеликої кількості борошна розвести опару, потім додати решту борошна і замісити тісто, яке поставити в тепле місце, щоб підійшло. Готове тісто розділити на чотири частини, скачати невеликі буханці, покласти їх на капустяні листи й залишити на кілька хвилин підійти. Після цього випікати в гарячій духовці до утворення румяної кірочки.
  Чарівна енциклопедія випічки [Текст]: 100 найкращих рецептів для початківців і професіоналів. – Донецьк: ТОВ ВКФ «БАО», 2006. – 384 с.




****** ****** 

 СМАЧНА СТРАВА ОСІННЬОГО СТОЛУ.
  Солодкий перець  є національною  стравою  молдавської і румунської кухні, але тим не менше, і в нашій країні воно вельми популярне. Пропоную  рецепт перцю, фаршированого м`ясом і рисом. (Підготувала Ірина Суворова)
  Нам потрібно:
  600г перцю, 300г м`якоті говядини, свинини, 2 невеличкі цибулинки, 1 стакан води, 100г рису, 200г томатного соусу, 100г сметани, молотий перець, зелень і сіль. 
 Приготування:
  Одинакові по формі і розміру стручки перцю підготувати до фарширування: надрізати широку частину у вигляді кришечки, видалити стержень з зернятками. Потім положити стручки на 2 хвилини в киплячу воду, відкинути на сито і наповнити фаршом. Після наповнення вкладаємо у каструлю. Заливаємо водою і тушимо під кришкою при слабому кипінні приблизно час. Далі добавляємо томатний соус, сметану і варимо ще приблизно пів години. Подавати до столу з дрібно нарізаною зеленню. Для приготування фаршу м`ясо і цибулю двічі пропустити через м`ясорубку, посолити, поперчити, добавити  відварений до напівготовності рис і перемішати.
  Фаршировані перці готові! Найсмачніше подавати фарширований перець зі свіжою зеленню і сметаною.
  Губа , Н. Для вас, хозяйки [Текст] /Н.И. Губа,Л.П,Боровик.  -  К: Реклама, 1988. – 208с.: іл.
****** ****** 

АПЕТИТНА І ЛЕГКА СТРАВА
  Оладки з кабачків – страва нескладна в приготуванні, але дуже смачна, а тому і досить популярна. Крім того, кабачки містять корисну клітковину, тому страви з них – малокалорійні.
  Кабачкові оладки рецепт по справжньому літній. В цю пору коли кабачки на всіх прилавках магазинів, а в деяких господинь і на грядках хоч раз на столі мають бути кабачкові оладки або як їх ще називають кабачкові деруни.
Рецепт доволі простий, тут головне знати декілька секретів,  які я вам відкрию нижче.
  Приготування: Молодий кабачок почистити, потерти на бурякову терку. Вбити сире яйце, додати 2-3 ст. ложки борошна, посолити. Перемішати й викладати ложкою на гарячу сковорідку. Смажити можна на олії чи топленому маслі
  Чим хата багата[ Текст]: рецепти / Ірен Фурманова та ін. – вид.2-ге,стереотип. - К: Урожай, 1993. –256с.









****** ******


ШВИДКО ТА СМАЧНО
  Сирна запіканка - це дуже популярна страва. Її легко і швидко приготувати з підручних продуктів. Вона є прекрасним варіантом як для сніданку, так і для перекусу або навіть пізньої вечері, адже вона дуже легка і не містить борошна.
(Приготувала провідний бібліотекар Ольга Бондарчук).
  Нам знадобиться:   
Сир кисломолочний - 500 г
Панірувальні сухарі – 1 ст. ложка
Курячі яйця – 2 шт.
Цукор – 3 ст. ложки
Сметани – 5 ст.  ложок
Ванільний цукор – 10г
Вершкове масло – 2 ст. л.
Родзинки – 0,5 склянки         
Крупа манна – 2 ст. ложки
  Приготування: вимити і залити кип`ятком на 20 хв. родзинки. Добре розім`яти сир, додати збиті з цукром яйця, 2 ст. ложки сметани, манні крупи, ванільний цукор. Усе ретельно перемішати, додавши підготовлені родзинки. Дати постояти 20-30 хвилин, щоб крупи набрякли. Викласти сирну масу у змащену маслом і посипану панірувальними сухарями форму, розрівняти поверхню, змастити сметаною й запікати в розігрітій духовці (150-180 градусів) 45-60 хвилин. Можна ще додати у запіканку варення. Подавати зі сметаною або вершками.
  Смачного!
  Дівчинка на всі 100% [ Текст] / Уклад. Н .В. Зотова, Є. О. Житник; заг. ред. та доповнення Є. Житник. – вид. 2-ге, випр. та доп. - Харків:  Школа, 2011. - 320 с.

****** ******

ГОТУЄМО РИБУ 
  Не секрет, що від кухні залежить добрий настрій і здоров’я родини, і кожна сучасна жінка, яка дорожить цим, повинна пам’ятати, що досвід – річ набута, а тому, користуючись рецептами пропонованої «Практичної кухні», вона неодмінно набуде його.
(Приготувала бібліотекар Ірина Крук)
  ФАРШИРОВАНИЙ ЩУПАК
  Рибину почистити і промити в холодній воді. Підрізати шкіру біля голови і обережно зняти її, при потребі підрізати ножем, хвіст залишити. М'ясо відділити від костей, перемолоти, додати вимочену у молоці булку, 1 яйце ( на 1 кг риби) ,
підтушених на маслі декілька цибулин, зелень , порізану кубиками морквину, сіль, перець і ще раз усе перемолоти. Цією масою начинити шкіру (не надто тісно). Виложити на фольгу лаврове листя на довжину риби, тоді положити рибу і прилаштувати голову, попередньо добре випатрану. Полити олією і соком половини лимона. Добре скріпити фольгу і положити на форму, яку змастити олією. Нагріти духовку і при 160 градусах пекти 1 годину. Розмотувати із фольги тоді, коли вже риба вистигне, прикрасити на свій смак.
Франко, О. Практична кухня [Текст] / О. Франко. – Львів: Каменяр, 1990. – 238 с.



****** ******


КАРТОПЛЯНЕ РОЗМАЇТТЯ
  Ви навіть не уявляєте скільки існує різноманітних смачних картопляних страв! Картопля печена. Картопля розварна. Картопля смажена і так, і сяк, й отак… Та хіба все перелічиш? А ми пропонуємо Вам рецепт  від  відомої письменниці Марії Матіос з книги «Кулінарні фіглі». (Приготувала бібліотекар Ірина Суворова)
«РОЗТОЦЬКА КАРТОПЛЯ»
  1кг дуже- дуже дрібної картоплі, пів склянки олії, одна-дві головки часнику, одна склянка сметани, сіль, перець, подрібнений кріп або петрушка.
Приготування:
   Вилити у сковорідку олії і нехай закипає. А тим часом ретельно миємо картопельку, 
протираємо насухо й кидаємо в киплячу олію. Зверху присолити, поперчити і наглухо закриваємо кришкою. Хвилин через 5-7,не знімаючи кришки, від усієї душі «перетрусити» її і знову ставимо на вогонь. А через 5-7 хвилин знову «трусимо». Одним словом, за півгодини маємо  картоплю з підрум`яненою шкіркою. Та поки картопля «доходить», ці півгодини готуємо часникову саламаху (від якої залежить смак страви). Саламаха: потовчена і підсолена головка-дві часнику, збита зі сметаною і подрібненим кропом або петрушкою. Отже, беріть глибоку тарілку, в ній рум`яна картопля, а зверху – біла гора часникової саламахи.
  Усі подані в книзі рецепти – недорогі і розраховані на щоденну сімейну кухню.
  Насолоджуйтеся смаком українського слова і українських страв від Марії Матіос!
  Матіос, М. Кулінарні фіглі [Текст] / М. Матіос. -  Львів: ЛА «Піраміда», 2009. – 208с.: іл.


****** ******


ДЕГУСТУЄМО КЕКСИ

  Мабуть вже традиційним смаколиком до кави або чаю для більшості з нас стали кекси. На сьогодні є безліч рецептів приготування цієї солодкої випічки: з додаванням горіхів, родзинок, цукатів чи шоколаду - тут усе залежить від Ваших смакових вподобань. Також кекси різняться своїми формами та розмірами.
  А ось такий рецепт із книги обрала бібліотекар Ольга Тарадай.

КЕКС МАРМУРОВИЙ 
Тісто:
1 кг борошна,
35 г дріжджів,
1 чайна ложка солі,
150 – 170 г цукру,
200 г масла,
1 пакет (10 г) ванільного цукру,
3 ст. ложки коньяку,
1 чайна ложка лимонної цедри,
280 – 300 г молока.
Начинка:
1 склянка нарізаних горіхів,
2 чайні ложки какао,
150 г родзинок,
100 г цукру,
100 г масла, цукрова пудра.
Приготування:
  Дріжджі пресовані розчинити в теплому молоці. Борошно просіяти, додати сіль, цукор, ванільний цукор, яйця, лимонну цедру, коньяк, вилити дріжджі, решту молока і місити тісто. Наприкінці додати розтоплене масло і ретельно вимісити, щоб тісто не прилипало до рук. Накрити і поставити в тепле місце на 50 – 60 хв., перемісити і поставити ще на 25 – 30 хв.
  Поділити тісто на дві частини (з розрахунку на два кекси), кожну поділити на маленькі шматочки і розкачати їх до товщини 3 – 5 мм. Змастити шматочки тіста начинкою і скласти шарами в змащену олією форму начинкою догори (кілька шматочків залишити 
не змащеними і ними закрити верх кекса). Теж саме зробити з другою частиною тіста. Накрити і дати підійти протягом 50 – 60 хв. Випікати протягом 28 – 30 хв. при температурі 200 – 210°С.
  Готові вироби викласти на деревяну дошку і гарячими посипати цукровою пудрою.
Приготування начинки: родзинки запарити, масло розтопити. Цукор перемішати з какао, додати родзинки і розтоплене масло. Всі складники добре перемішати.
Смачного!
  Кекс мармуровий [Текст] // Добра кухня. - 2012. - №10. - с. 20.
  Чарівна енциклопедія випічки [Текст]: 1000 найкращих рецептів для початківців і професіоналів / ред. С. В. Ковальова, З. В. Нечволода. - Донецьк: ТОВ ВКФ "БАО", 2006. - 384 с.



****** ******

СИРНІ ЧАСТУВАННЯ
  Чимало позитивних відгуків про книжку «Кулінарні секрети сестри Ольги». Надзвичайно прості, смачні у приготуванні страви.
  Приготуйте нову страву за рецептом сестри Ольги і на Вашому столі зявиться новий смаколик, що подарує радість вашій родині та друзям, а Вам приємність.
  Бібліотекар відділу комплектування і обробки літератури Червоноградської центральної міської бібліотеки Мартинюк Тетяна приготувала сирники, які надзвичайно смакуватимуть за сніданком з філіжанкою кави.

СИРНИК «ДОБРИЙ»

Тісто: 3 склянки борошна, 250 г маргарину, 5 жовтків, 2 ½ ст. ложки цукру, 2 ч. ложки порошку до печива.
Сирна маса: ½  кг сиру, 1 жовток, ½  склянки цукру, 125 г масла, 1 ст. ложка крохмалю, 1 ст. ложка манної крупи.
Начинка: 1 банка консервованих ананасів або персиків.
Білкова піна: 5 білків, 1 склянка цукру.
  Пересіюємо борошно разом із порошком до печива і натираємо до нього маргарин на грубій тертці. Далі додаємо жовтки, розтерті з цукром, і продовжуємо сікти ножем. Наприкінці дуже швидко руками замішуємо тісто. Ділимо його на дві частини і одну з них ставимо в морозильну камеру.
  Сирну масу готуємо так: сир двічі перемелюємо через м’ясорубку. Розтираємо в макітрі масло, сир, жовток і цукор. Вкінці все ложкою вимішуємо з крохмалем і манкою.
  У вистелену промащеним папером бритванку кладемо розкачану частину тіста, на яке вкладаємо сирну масу, а зверху – нарізані консервовані ананаси або персики. Збиваємо білки з цукром на густу піну і рівномірно викладаємо фрукти, а на неї тремо на середній тертці заморожену порцію тіста. Випікаємо сирник у розігрітій печі на помірному вогні протягом 45 хв.
  Сирник "Добрий" [Текст] / Кулінарні секрети сестри Ольги. - Львів: Свічадо, 2010 - с. 94


ГАРАТАНЕЦЬ
Тісто: 3 склянки борошна, 250г маргарину, ½ склянки цукру-пудри, 4 жовтки, 2 ст. ложки какао, 2 ч. ложки порошку до печива, 1 пачка ванільного цукру.
Сирна маса: ½ кг сиру, 4 яйця, 125г масла, ½ склянки цукру.
Білкова маса: 4 білки, ¾ склянки цукру-пудри.
Для змащування: 1 склянка джему (агрусового, сливового).
  Борошно пересіваємо з порошком до печива, натираємо до нього на грубій терці маргарин, додаємо жовтки, розтерті з цукром, і все разом січемо ножем. Швидко замішуємо тісто руками і ділимо його на дві частини. До однієї частини додаємо какао. Після цього ставимо обидві частини на кілька годин у холодильник.
  Сирну масу готуємо так: Сир перемелюємо через м'ясорубку. Відділяємо жовтки від білків. У макітрі розтираємо масло, цукор та жовтки. Коли маса буде вже добре розтерта, порціями додаємо сир і далі розтираємо. Білки (трішки посолити) збиваємо на густу піну, додаємо до сирної маси і лопаткою легенько круговим рухом все вимішуємо.
  У бритванку, вистелену промащеним папером, викладаємо розкачане біле тісто, при цьому формуючи невисокі бережки. Змащуємо невеликою кількістю джему (зі слив або агрусу), зверху викладаємо сирну масу і покриваємо білковою піною (з білків, що залишилися після замішування тіста). На білкову піну натираємо на грубій терці тісто з какао і випікаємо в нагрітій до 200° С печі протягом 50-60 хв.
  Гаратанець [Текст] / Кулінарні секрети сестри Ольги. - Львів: Свічадо, 2010 - с. 90

****** ******

  На полицях Червоноградської центральної міської бібліотеки є багато цікавих видань про страви української національної кухні. На їхніх сторінках представлені рецепти справжніх кулінарних шедеврів. До вашої уваги представляємо страви найкращих видань 90-х років. На фотографіях зображені страви, які приготувала за рецептами з цих книг бібліотекар центральної міської бібліотеки Ольга Тарадай.

ЯБЛУКА ПІД ПІНОЮ
   10 яблук, 1 склянка варення без сиропу (малина,вишні, суниці абозамінити цукатами), 4білки, 200 г цукру, цедра з лимона, 50 г посічених горіхів.
Яблука помити ( не чистити), обережно ножем або гострою ложкою вибрати серцевину мі наповнити її ягодами з варення. З цукру і2-3 ст. ложок води зварити густий сироп. З білків збити густу піну і поволі,тонким струмочком, влити сироп, не припиняючи збивання. До цієї маси додати цедру з лимона. Яблука викласти на вогнетривкий таріль. змащений вершковим маслом, прикрити піною і посипати горіхами. Випікати в нагрітій духовці ( 180* С ) протягом 30 хв, поки піна не набере золотистого кольору. Яблука подавати на десерт як гарячими. так і холодними.
   Цвек, Д. У будні і свята [Текст]: рецепти / Дарія Цвек. // Яблука під піною . -  Львів:Каменяр, 1992. –С. 112


СОЛОДКА КОВБАСКА  
  450 г розсипчастого печива змолоти. Розтерти яйце з 3 ложками цукру. Запарити одну склянку промитого ізюму. 20 горіхів почистити, крупно порізати. До склянки цукру додати 3 ст. ложки води і 2 ст. ложки какао, розпустити на малому вогні й додати 200 г масла. Всі частини змішати. Одержану масу викласти ковбаскою у целофан або у фольгу, загорнути й покласти на холод на5 годин. Подавати, нарізавши, як ковбасу.
  Чим хата багата[ Текст]: рецепти / Ірен Фурманова та ін. // Солодка ковбаска. - К: Урожай, 1991. – С.94








СОЛОДКА КОВБАСКА (рецепт Тарадай Ольги Іванівни)
500 г печива «Марія»(львівське)
300г масла
2 сирі яйця
2-3 ст. ложки какао
5-6 ст. ложок цукру (на смак)
Якщо це літо 1-2 ст. ложки горілки додати до маси.
   Печиво порізати ножем на тонкі кусочки. Масло перетерти з цукром, додати яйця, какао , а також добавити подрібнене печиво з крихтами. Все це ретельно перемішати ( можна , але не обовязково , додати горіхи). Всю масу викласти на целофан, сформувавши у вигляді рулета ( рулет обваляти в дрібних крихтах печива) і виставити на холод. Подавати, нарізавши. як ковбасу.

3 коментарі:

  1. А які смачні тістечка із вишенькою за рецептом із книги Д. Цвек. В дитинстві мама постійно пекла. Смакота!

    ВідповістиВидалити
  2. Вірю,що смачно. А як це можна продегустувати?

    ВідповістиВидалити
  3. Завітайте у бібліотеку. Позичте книжку. Ви приготуєте ще більше смакоти!

    ВідповістиВидалити